© 2022 | All rights reserved

Realisatie door Studio X

Hoe kan ik een energieneutraal en duurzaam huis bouwen?

Een energieneutraal en duurzaam huis, misschien wel nul-op-de-meter. Dit kan één van de belangrijkste wensen zijn als je een huis wil gaan bouwen. Tegenwoordig is het haast al vanzelfsprekend bij nieuwbouw, maar wat zijn de voordelen en wat kun je doen om een duurzaam huis te bouwen? Daarmee helpen wij je graag op weg. 

Waarom kiezen voor energieneutraal en duurzaam bouwen?

Energieneutraal en duurzaam een huis bouwen is goed voor het milieu én voor jou. Het betekent dat je je huis op zo’n manier bouwt dat het weinig tot geen energie nodig heeft van buitenaf en dat het zo min mogelijk schadelijke stoffen uitstoot. Een paar redenen waarom het de moeite waard is om te kiezen voor energieneutraal en duurzaam bouwen:

Lagere energiekosten: Een energieneutraal huis verbruikt veel minder energie, waardoor je flink kunt besparen op je energierekening. Je hebt minder of zelfs geen energie van energieleveranciers nodig, omdat je je eigen energie kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Comfortabeler wonen: Een energieneutraal huis is goed geïsoleerd en heeft goede ventilatie. Hierdoor blijft het in de zomer lekker koel en in de winter warm. Je hebt geen last van tocht of koude plekken in huis. Het is dus veel comfortabeler om in een energieneutraal huis te wonen.

Waardevol bezit: Een energieneutraal huis is aantrekkelijk voor potentiële kopers. Het heeft een hogere waarde omdat het energiezuinig is en minder onderhoud nodig heeft. Als je besluit je huis ooit te verkopen, kan dit je een financieel voordeel opleveren.

Goed voor het milieu: Door energieneutraal en duurzaam te bouwen, verminder je de uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2. Je draagt bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en helpt klimaatverandering tegen te gaan. Zo lever je een positieve bijdrage aan een schonere en duurzamere wereld voor toekomstige generaties.

Gezondere leefomgeving: Energieneutrale huizen hebben vaak een betere luchtkwaliteit omdat ze goed geventileerd zijn. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën. Bovendien worden er vaak milieuvriendelijke materialen gebruikt die minder schadelijke stoffen bevatten.

Belangrijke stappen voor energieneutraal en duurzaam bouwen

Er zijn een heel aantal zaken waar je rekening mee kunt houden, de belangrijkste leggen we graag uit.

1. Goede isolatie

Een belangrijk aspect van energieneutraal en duurzaam bouwen is het hebben van goede isolatie. Dit helpt om warmte binnen te houden in de winter en buiten te houden in de zomer. Gebruik isolatiematerialen zoals glasvezel, schuimpanelen of cellulosevezels om muren, vloeren en het dak goed te isoleren.

2. Energiezuinige ramen en deuren

Kies voor ramen en deuren met hoogwaardige isolatie. Dubbel of driedubbel glas met thermische beglazing kan helpen om warmteverlies te verminderen. Zorg ervoor dat ramen en deuren goed sluiten om tocht te voorkomen. 

3. Efficiënte verwarming en koeling

Kies voor energiezuinige verwarmings- en koelsystemen, zoals warmtepompen. Warmtepompen gebruiken duurzame energiebronnen, zoals de warmte in de lucht of de grond, om je huis te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. 

4. Zonnepanelen

Installeer zonnepanelen op het dak van je huis om je eigen elektriciteit op te wekken met behulp van zonne-energie. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en kunnen helpen om je energieverbruik te verminderen. 

6. Waterbesparing

Installeer waterbesparende voorzieningen, zoals toiletten met een laag waterverbruik, waterbesparende douchekoppen en kranen. Verzamel regenwater voor gebruik in de tuin en voor het doorspoelen van toiletten om zo water te besparen.

8. Bewust materiaalgebruik 

Kies voor duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen, zoals gerecycled hout, bamboe, leem of beton met een lage CO2-uitstoot. Ook kun je groene elementen in het ontwerp integreren, zoals een groendak, verticale tuinen of een tuin met inheemse planten. Deze groene elementen dragen bij aan de biodiversiteit, verminderen het stedelijke hitte-eilandeffect en bevorderen de luchtkwaliteit.

Wat doet Heerlijkhuis om energieneutraal te bouwen?​

Hierboven lees je wat je kunt doen om energieneutraal en duurzaam te bouwen, maar wat doet Heerlijkhuis? Een aantal zaken zijn al inbegrepen bij de prijs, of zijn wij verplicht ons aan te houden! Stel jij je eigen huis samen in onze configurator en sla je jouw configuratie op, dan krijg je een overzicht met alle zaken die bij de prijs zijn inbegrepen!

Om een woning energieneutraal en duurzaam te bouwen zijn wij verplicht ons te houden aan bepaalde eisen, ook wel de BENG – Bijna Energie Neutraal Gebouw.  Deze berekening wordt gedaan aan de hand van 3 eisen: Maximale jaarlijkse energiebehoefte van het gebouw per jaar, het maximale primair fossiel energiegebruik en het minimale aandeel van hernieuwbare energie in procenten. Deze berekening maken wij uiteraard voor u en op deze manier heeft je huis minstens een energielabel A+++

Om dit mogelijk te kunnen maken krijg je standaard dubbel glas in je ramen, een geluidsarme lucht-warmtepomp, in ieder geval 4 PV panelen met omvormer en leggen we vloerverwarming op de begane grond en verdieping. Wil je graag driedubbel glas en meer panelen op je dak? Dit is natuurlijk mogelijk! Wij kijken hierbij ook naar jouw wensen. 

Energieneutraal vs. nul-op-de-meter bouwen: Wat is het verschil?

Hierboven lees je wat je kunt doen om een energieneutraal en duurzame woning te bouwen, maar wat doet Heerlijkhuis? Een aantal zaken zijn al inbegrepen bij de prijs, of zijn wij verplicht ons aan te houden! Stel jij je eigen huis samen in onze configurator en sla je jouw configuratie op, dan krijg je een overzicht met alle zaken die bij de prijs zijn inbegrepen!

Om energieneutraal en duurzaam te bouwen zijn wij verplicht ons te houden aan bepaalde eisen, ook wel de BENG – Bijna Energie Neutraal Gebouw.  Deze berekening wordt gedaan aan de hand van 3 eisen: Maximale jaarlijkse energiebehoefte van het gebouw per jaar, het maximale primair fossiel energiegebruik en het minimale aandeel van hernieuwbare energie in procenten. Deze berekening maken wij uiteraard voor u en op deze manier heeft je huis minstens een energielabel A+++

Om dit mogelijk te kunnen maken krijg je standaard dubbel glas in je ramen, een geluidsarme lucht-warmtepomp, in ieder geval 4 PV panelen met omvormer en leggen we vloerverwarming op de begane grond en verdieping. Wil je graag driedubbel glas en meer panelen op je dak? Dit is natuurlijk mogelijk! Wij kijken hierbij ook naar jouw wensen. 

Energieneutraal en duurzaam huis bouwen met Heerlijkhuis Bouwen
Duurzaam huis bouwen met Heerlijkhuis Bouwen
Energieneutraal huis bouwen met Heerlijkhuis Bouwen